BAPTISTKIRKEN I DANMARK & DET DANSKE MISSONSFORBUND

UDENLANDSKE TALERE  

 

TOMAS SJÖDIN

SVERIGE 

- med et befriende budskab til det fortravlede menneske 

Tomas Sjödin er for alvor slået igennem i Danmark som forfatter. Han har skrevet to bøger, der er er udgivet på Boedals Forlag i Danmark; ”Det sker, når du hviler” og ”Der er så meget, vi ikke er nødt til”. Det siger sig selv, at hans budskab er en befrielse for det fortravlede menneske. Han opfordrer til, at man tager et sabbatsdøgn fra mobiltelefonen og computeren hver uge – for at være nærværende med de mennesker, man er sammen med.

Han siger bl.a., at hvilen er af væsentlig betydning for alle menneskers livskvalitet. Hvis man ikke under sig selv at hvile og puste ud, er man ikke i stand til at producere det overskud, der skal til for at være til stede i kærligt nærvær i det fællesskab, hvori man er sat. Han taler med indføling og en kærlighed, der bl.a. bunder i hans egne erfaringer. Han og hans kone har mistet deres to sønner, der begge var født med samme hjernesygdom. Et af hans mottoer er: ’Man behøver ikke slå til. Det er nok, at man er til. Alt ud over det er bonus’. 

Dette forår kommer en ny bog, der er udkommet på svensk, og som dér hedder: ”Den, som hittar sin plats, tar ingen annans” – Den, som finder sin plads, optager ikke en andens”.

Med sit finurlige sprog vækker han vores tro og tillid til Gud.

Tomas Sjödin er præst i en stor pinsekirke i Gøteborg, og deltager tirsdag i sommerstævnet. Han giver formiddagens bibelundervisning og taler ved aftenmødet.

 

 

TEUN VAN DER LEER

HOLLAND

- reformation og fornyelse

Teun van der Leer underviser onsdag, torsdag og fredag formiddag. Overskriften for hans undervisning er ’Levende vand fra gamle kilder, reformation og fornyelse’. De emner, han taler over, er om onsdagen ’Kaldet til at være Gud-centreret’, om torsdagen ’Kaldet til at være bibel-centreret’ og om fredagen ’Kaldet til at være kirke-centreret’. 

Teun er 57 år, rektor på de hollandske baptisters seminarium, der ligger på VU-universitetet i Amsterdam. Han er også formand for udvalget for teologi og undervisning under det europæiske baptist-fællesskab, EBF. Han er gift med Ria, der også kommer med til Danmark.

 

 

PETERIS SPROGIS

LETLAND

– en succesfuld baptist-biskop

Peteris Sprogis er 43 år og har tjent som præst, siden han var 19. Han er teologisk uddannet i Letland og USA. Efter endt uddannelse blev han præst i Riga Mathews Church, hvor han var i 12 år. I 2006 blev han valgt som biskop (ja, det kalder de generalsekretæren/missionsforstanderen i Letland) i Baptistsamfundet i Letland. 

Som en del af sin tjeneste her har han (og det opfatter han som en ære) været en del af etableringen af Baltic Pastoral Institute, hvor de træner nye præster og kirkeplantere. 

”Vi har prøvet - med Guds hjælp - at imødekomme de mange udfordringer, vore kirker har i dag. Vores prioritet har været lederskabs-udvikling og kirkeplantning. Det har været en spændende rejse med nederlag og sejre.”

Peteris er et meget beskedent menneske. Han har med stor succes ført det lettiske baptistsamfund ud af et dødvande og ind i en ny tid, med planer om 100 menighedsplantninger. e sidste ti år har de uddannet 60 nye præster fra det lettiske præsteseminarium, fem nye menigheder er plantet og yderligere 20 arbejder i kirkeplantningsteams.

Peteris er gift med Marta og de har fire børn. 

Han taler fredag aften og underviser i et seminar om menighedsplantning fredag kl. 13.30-15. 

 

 

VIGGO KLAUSEN

NORGE 

– tro i børnehøjde

Viggo Klausen er ansat i Missionsforbundets ungdomsafdeling i Norge som omrejsende børne- og familieunderviser. Ud over det arbejder han med at udgive materiale for børn, betweens, forældre og bedsteforældre, ledere og forkyndere i forhold til at udruste de ovennævnte med at være gode formidlere af troen på Gud. Viggo har før været i Danmark og er en passioneret kommunikator. Han er gift, har barn og bor i Kristiansand.